Aandelenmarkten hebben sinds enkele weken te maken met een serieuze correctie, na een chaotische start van de tweede ambtstermijn van president Donald Trump.

Maandag beleefde de techindex Nasdaq z’n slechtste dag sinds 2002, met een verlies van ruim 4 procent. Ook de bredere S&P-500 index leverde fors in. Sinds de start van dit jaar noteert de S&P 500 zo’n 5 procent lager.

Beleggers maken zich zorgen over drie grote risico’s die de aandelenkoersen verder omlaag kunnen drukken. We behandelen ze hieronder meer in detail:

1. Angst voor een recessie

De angst dat de Amerikaanse economie op een recessie afstevent, is de afgelopen weken weer opgelaaid. Na vals alarm in 2022 en 2024 over de arbeidsmarkt zijn er nu opnieuw zorgwekkende signalen.

"Diverse data wijzen erop dat er ontslagrondes op komst zijn in het bedrijfsleven. Afnemend vertrouwen in de toekomst van de arbeidsmarkt is meestal een betrouwbaar signaal dat de werkloosheid daadwerkelijk gaat stijgen", schreef hoofdeconoom Samuel Tombs van Pantheon Macroeconomics van vrijdag in rapport.

Hoofdeconoom Neil Dutta van Renaissance Macro kwam vrijdag met een vergelijkbare waarschuwing. Een van de oorzaken daarvan is dat de uitgaven van de landelijke overheid en regionale overheden in de VS aan personeel fors zijn gedaald, net als de uitgaven voor personeelskosten in de bouw. Bij eerdere keren dat de Amerikaanse economie een terugval beleefde, daalden de uitgaven in die sectoren.

"Ik zie daar geen einde aan komen, tenzij de Fed stappen zet om de vraag te stimuleren", stelde Dutta in een rapport.

Foto: Renaissance Macro

Fed-voorzitter Jerome Powell zei vrijdag dat de Amerikaanse economie stabiel blijft, maar de chaos rond de steeds veranderende importheffingen van Donald Trump zorgt voor nieuwe onzekerheden over de economische groei, zeggen analisten op Wall Street.

Beursexperts van financiële dienstverleners als Apollo, BCA Research en TD Cowen hebben allemaal gewaarschuwd dat hogere importtarieven de kans op een recessie vergroten.

Analisten van zakenbank Goldman Sachs verhoogden de schatting voor de kans op een recessie in de komende twaalf maanden van 15 procent naar 20 procent. "We hebben op dit moment gekozen voor een kleine verhoging omdat we beleidswijzigingen als risico zien. Het Witte Huis kan echter op zijn schreden terugkeren, als de economische risico's te groot worden", schreef Amerika-econoom Jan Hatzius van Goldman Sachs in een rapport.

"Als het beleid zich voortzet in de richting van ons risico-scenario, of als het Witte Huis ondanks steeds negatievere data vast blijft houden aan importheffingen, dan wordt het risico op een recessie groter", aldus de beursstrateeg van Goldman.

2. Zorgen over de inflatie

Behalve toenemende risico's op een mogelijke recessie als gevolg van de importheffingen, kunnen hogere importtarieven in de VS er ook voor zorgen dat de prijzen van consumentengoederen omhoog gaan.

Een hardnekkige inflatie kan er, ook als de economie veerkrachtig blijft, voor zorgen dat de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente weer gaat verhogen, waardoor aandelen onder druk komen de staan. Of erger nog: de inflatie kan stijgen, terwijl ook de economie verzwakt.

"Importtarieven zorgen voor een stagflatoire ontwikkeling, terwijl de Amerikaanse economie anders een solide groei zou vertonen", schreef beursstrateeg Phill Colmar van MRB Partners vrijdag in een rapport. "Amerikaanse beurzen zijn niet voorbereid op de risico's van afnemende groei."

De Amerikaanse inflatie is de afgelopen maanden alweer omhoog gegaan: van 2,4 procent in september tot 3 procent in januari. Verwacht wordt dat de Federal Reserve dit jaar met twee renteverlagingen van 0,25 procentpunt gaat komen.

3. Toenemende wereldwijde concurrentie op AI-gebied

Los van de onzekere macro-economische vooruitzichten, zijn er ook risico's voor de grote Amerikaanse techbedrijven die zwaar inzetten op artificial intelligence (AI). Aandelen van Big Tech-bedrijven zijn de afgelopen tijd naar grote hoogten gestuwd.

Echter, de strategie van het investeren van miljarden dollars in AI-infrastructuur zoals datacentra staat op losse schroeven staat, doordat het Chinese Deepseek een veel goedkopere en meer energiezuinigere chatbot heeft gelanceerd.

Beleggers vragen zich plotseling af of de hoge waardering voor Amerikaane Big Tech-aandelen, die was gebaseerd op de belofte van forse groei, wel gerechtvaardigd is.

De toenemende concurrentie heeft al behoorlijk pijnlijk uitgepakt voor Amerikaanse techaandelen. De koers van AI-chipmaker Nvidia staat nu 20 procent lager, vergeleken met de start van dit jaar.

Microsoft, Amazon en Alphabet hebben sinds de start van dit jaar respectievelijk 10 procent, 11 procent en 12 procent verloren op de beurs.

Chinese AI-aandelen zijn juist fors gestegen: Alibaba, dat ook een relatief goedkope chatbot heeft geïntroduceerd, heeft in een jaar tijd 65 procent gewonnen en de aandelen JD.com en Tencent zijn met respectievelijk 23 procent en 28 procent omhoog gegaan.

"AI is een blijvertje en DeepSeek onderstreept dat. Maar de laatste ontwikkelingen laten ook zien dat een te nauwe focus of een te passieve houding risico's met zich meebrengen, omdat er heel snel verschuivingen kunnen optreden in het AI-ecosysteem", schreef hoofd Amerikaanse beleggingen Solita Marcelli van UBS Global Wealth Management in januari in een rapport. "Een actieve en gediversifieerde aanpak is volgens ons een betere manier om te beleggen in AI."

LEES OOK: Beurs leunt extreem zwaar op kleine groep aandelen: dat was in in 1929 en 1999 ook zo, waarschuwt vermogensbeheerder